Jo vuonna 1975 perustettu Jurvan Jousi valmistaa konepajoille sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuuden yrityksille miljoonia jousia vuosittain. Perinteikkään toimittajan suurimpiin asiakkaisiin lukeutuvat esimerkiksi Wärtsilä, Abloy sekä Fläkt Woods – onpa sen jousia peräti Horneteissa.

Welas toimii Jurvan Jousen alihankkijana ja asiantuntijapalveluna jousiin ja esimerkiksi levymäisiin jousikappaleisiin liittyvän laserleikkauksen parissa, johon asiakasyrityksellä ei itsellään ole mahdollisuutta. Jurvan Jousen toimitusjohtaja Lasse Hahto kertoo, että laserleikkaus tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet.

– Sen avulla voidaan toteuttaa oikeastaan minkä muotoisia kappaleita tahansa – sellaisiakin, joita olisi mahdotonta toteuttaa millään muulla menetelmällä. Näin sen avulla voidaan vastata mitä erilaisimpiin asiakasvaatimuksiin. Welas on leikannut meille suurta tarkkuutta vaativia kappaleita esimerkiksi Patrian ilmailuun keskittyvän tytäryhtiön, Patria Aviationin tarpeisiin.

Laserleikkausta entistä kattavammin

Welasin tekninen johtaja Kari Kivijärvi kertoo, että valmistuksessa jaetaan myös vastuuta. Tarpeen mukaan Welas toimittaa osat valmiiksi taivuteltuina, mutta toisinaan pelkästään leikattuina, mikäli Jurvan Jousella löytyy omasta takaa sopivammat työkalut. Welasin menetelmä soveltuu hänen mukaansa hyvin prototyyppi- ja muihin pienempiin eriin. Yhteistyö on sujunut mutkattomasti, mutta toimivakin palvelu nähdään Welasilla mahdollisuutena kehittyä entisestään.

– Tarjoamaa voi aina parantaa ja laajentaa – ja siihen myös pyrimme. Jurvan Jousi tekee paljon tuotteita langasta ja joutuu valmistamaan sitä varten työkaluja. Heiltä kanavoituu meille kuitenkin aika paljon töitä ja etenkin sellaisia, joita heidän ei sarjamäärien puolesta ole järkevää toteuttaa itse. Tavoitteenamme onkin parantaa omia mahdollisuuksiamme valmistaa työkaluja entistä pienempiä sarjoja varten.

– Olemme toki jo nyt melko joustavia ja kykenemme usein venymään hätätilanteissa. Jurvan Jousi mahdollistaa meille tyypillisesti hyvät toimitusajat, mutta luonnollisesti kiiretarpeita tulee välillä heillekin ja aika hyvin olemme kyenneet vastaamaan myös niihin.

”Welas tykkää haasteista”

Hahto toteaa Welasin erittäin hyväksi alihankkijaksi, jonka toiminnassa hän arvostaa etenkin toimintavarmuutta ja luotettavuutta.

– Kun he lupaavat jonkin toimitusajan, se pitää aina, ja samalla tuotteiden laatuun voi joka kerta luottaa.  Lisäksi heillä on erittäin hyvä asiakaspalvelu, jonka avulla kysymyksiin saa nopeasti vastauksen, ja vaikka he eivät osaisikaan antaa sitä kaikkeen heti, asiat eivät jää roikkumaan, vaan he näkevät vaivaa niiden selvittämiseksi.

Kaiken taustalla Hahto näkee kokemuksen ja osaamisen, mutta myös innovatiivisuuden. Menetelmät tarkkuutta vaativien kappaleiden työstössä ovat ottaneet suuria harppauksia verrattain lyhyessä ajassa.

– Jos mennään ajassa 15 vuotta taaksepäin, ei jousiterästä leikattu laserilla ollenkaan. Sellaiset jousiosat, joita mekin valmistamme, olivat muodoltaan paljon yksinkertaisempia ja työstettiin pääasiassa meistaamalla. Suurempaa tarkkuutta vaativia kappaleita on voitu valmistaa myös esimerkiksi kipinätyöstöllä, mutta se on menetelmänä hidas ja kallis.

– Eräs tuoreempi sovelluksemme sisälsi esimerkiksi reiän koolle niin tarkan toleranssin, ettei siihen olisi päässyt edes laserleikkauksella. Niin vain Welas sen kuitenkin saavutti jollain laserleikkausvaihetta seuranneella menetelmällä.

Esimerkki havainnollistaa ominaisuutta, jota Hahto saattaisi kutsua jopa Welasin ominaispiirteeksi.

– Kun meillä syntyy tarve joillekin oikein haastaville töille, he ottavat ne vastaan innokkaasti. Muilla toimittajilla kiinnostus vastaavassa tilanteessa lopahtaa. Welasilla on osaavat tekijät, joilla on kyky valmistaa hyvin haastavia kappaleita, mutta erityislaatuisinta on se, että he tykkäävät haasteista.

Tutustu laserleikkaukseen tarkemmin! 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää!